Resesyon Nedir?
Resesyon veya ekonomik durgunluk; ekonomideki üretim, ticaret ve istihdamda düşüşe işaret eden bir terimdir. Bir ekonominin en az altı ay süreyle büyümesinin gerilediği hatta durduğu dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Ekonomideki daralmanın daha şiddetli olması durumuna ise depresyon denilmektedir. Resesyonlar genellikle birçok faktörün birleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Örneğin finansal krizler, yüksek işsizlik oranları, yüksek faiz oranları, doğal afetler veya savaşlar gibi faktörler resesyonu meydana getirebilmektedir.
Resesyonlar sıklıkla birkaç çeyrek boyunca devam eden bir düşüş eğilimi gösterirler. Bu süreçte işsizlik oranları yükselebilir, hisse senetleri düşebilir veya tüketilen mal satışları azalabilir. Bunlar birçok şirketin küçülmeye gitmesine ve bütçe kesintileri yaşamasına sebep olabilmektedir. Bu durum birçok ülkenin ekonomik kalkınmasını yavaşlatabilir veya durdurabilir.
Ekonomik durgunluklar dünya ekonomisinde büyük bir etkiye sahip olduğunda küresel resesyon olarak adlandırılır. Resesyonun nedenleri ülkelere ve ekonomilere göre farklılık gösterebilir. Ancak ekonomik durgunlukların nedeni çoğunlukla ekonominin büyümesini sağlayan temel faktörlerde düşüş yaşanmasıdır.
Resesyon riskine karşı ülkelerin kullandığı belirli yöntemler bulunmaktadır. Ülkeler ekonomik büyümeyi teşvik etmek için para politikalarını kullanırlar. Bu yöntemler faiz oranlarını düşürmek, hükümet harcamalarını arttırmak veya vergileri azaltmak gibi çeşitli tedbirleri kapsayabilir.
Sonuç olarak resesyon; ekonomik faaliyetlerin düşüş gösterdiği, işsizliğin arttığı ve genel olarak ekonominin yavaşladığı bir dönemi ifade eder. Resesyon genellikle ekonomik büyümenin yavaşlaması veya durmasıyla sonuçlanır.