Para giriş çıkışı nedir?
* Para girişi, hissenin o gün mevcut fiyattan alınması demektir. Yani bir kurum veya kişinin elinde bulunan nakit para ile hisseyi satın alması, para girişi demektir.
* Para çıkışı, hisseyi düşük fiyattan almış bir kişinin elinde bulunan hisseyi daha yüksek fiyattan satması durumudur. Bu aşamada kişinin kazancı hisseye para çıkışı olarak yansır.
Not: Bir hisseye para girişi var ise, yeni yatırımcılar hisseyi mevcut fiyattan maliyetleniyorlar demektir. Fakat bir hissede para çıkışı olması, yatırımcısının kazançlı bir şekilde işlem yaptığını gösterir. Bu sebepten piyasada giriş pozitif çıkış ise negatif yorumlanır. Bu tablolar bize bir hissenin düşeceği veya yükseleceğine yönelik tek başına bir sonuç vermez. Sadece hisse seçimi esnasında teknik + temel çerçevede değerlendirebileceğimiz hisse seçimini kolaylaştırır.
Derinlik ve Kademe nedir? Bize ne anlatır?
– Derinlik: Bir hisse senedinin veya emtianın alış-satış emirlerinin yazılı olduğu yerdir. Halk arasında “Tahta” olarakta bilinir.
– Kademe: Derinlikte bulunan 1 Birim ilerlemeye veya gerilemeye denir. Aşağıdaki tablodan anlatmak gerekirse 10,20 TL 1 kademedir. O kademenin satın alınması durumunda hisse 1 kademe yükselmiş olur.
* Emir: Kaç adet alış-satış emri girildiğini gösterir.
* Adet: Bu emir sayılarının toplamda kaç adetlik alım yapmak istediğini gösterir.
* Alış: Alış yapılmak istenen fiyat.
* Satış: Satış yapılmak istenen fiyat.
Bu tablonun tamamına derinlik denir. Resimde gördüğünüz 10 kademelik bir derinliktir. Derinlik tablosundan bir alım-satım stratejisi türetmek yanlış olur. Sebebi ise; hisseyi elinde bulunduran yatırımcılar daha fazla hisse senedi almak için satış yerine ellerindeki malı koyup manipülasyon yaratmak isteyebilir. Bu sebepten ötürü sadece alım-satım yapmak istediğiniz miktarları kontrol etmek için kullanmanızı öneririm.