Bir Hisse Neden Tavan Veya Taban Olur? Nasıl Alınır – Satılır?
Borsa İstanbul’da bir şirketin gün içinde ulaşabileceği maksimum yükseliş/düşüş limiti vardır. Yıldız Pazar’da (kısıtlamaların olmadığı dönemlerde) bu oran %20 iken , Ana Pazar’da %15 Alt Pazar’da ise %10’dur. Yani Yıldız Pazar’da bulunan bir hisse , 1 Gün içerisinde maksimum %20 yükseliş veya düşüş gösterebilir.
Sabah 09:55 açılışı ile birlikte +%7 yapmış ve bir THYAO olduğunu ve gün içerisinde bu şirketin yükselip %20 seviyesine kadar geldiğini düşünelim. Bu durumda THYAO tavan yapmış olur. Bu aşamada tavan fiyatı bir önceki günün kapanış fiyatının %20 yukarı taban fiyatı ise %20 aşağısı olarak belirlenir.
Örneğin THYAO salı günü 10 TL fiyatından kapanış yapmış olsun.Bu aşamada Çarşamba günü tavanı %20 yukarısı olarak 12 TL , tabanı ise %20 aşağısı olarak 8 TL olur. Yani THYAO çarşamba günü maksimum 12 TL’ye kadar yükselebilir, minimum ise 8 TL’ye kadar düşebilir.
Peki bir hisse tavan veya taban fiyatlarına geldiğinde ne olur?
Öncelikle bir hisse tavan fiyatına ulaştığında , tavan fiyatında alım emirleri birikmeye başlar. Yani mevcut hissenin ertesi gün de yükseleceğini düşünen yatırımcı , tavan fiyatından hisseyi almak için sıraya girer. Bu aşamada o fiyattan hisseyi alabilmenin tek yolu , başka bir yatırımcının size satması ve satışların sıra size gelene kadar devam etmesidir.
Taban durumunda ise mantık yine aynıdır. Hisse senedi çok satış yemesi sebebi taban fiyatına kadar düşer. Diyelim ki sizin de elinizde bu hisse senedinden var ve satmak istiyorsunuz. Bu aşamada taban fiyatından satış emri verirsiniz. Fakat hisseyi satmanız tek yolu , başka bir yatırımcının bu hisse senedini alması ve alımların sıra size gelene kadar devam etmesidir.