Skip to main content
Tüketici Güven Endeksi Nedir?

Tüketici güven endeksi (TGE), tüketicilerin ekonomik koşullar ve gelecekteki beklentilerini ölçmeyi amaçlayan bir göstergedir. Tüketici güven endeksi Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası iş birliğiyle gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi’ne göre belirlenir. Tüketici Eğilim Anketi, bağımsız anket olarak aylık uygulanır. Anket sonuçları yaş ve cinsiyete göre ağırlıklandırılır ve tüketicilerin şu anki finansal durumları, işsizlik endişeleri, gelecekteki gelir beklentileri ve genel ekonomik durum gibi faktörlerle ilgili görüşlerini içerir.

Tüketici Güven Endeksi Nasıl Ölçülür?

Tüketici Eğilim Anketi’ne verilen yanıtlara göre yapılan hesaplamalar doğrultusunda saptanan ve 0-200 birim arasında olan tüketici güven endeksi, ilgili haber bülteninde yayımlanır. Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösterir. Yüksek bir tüketici güven endeksi, tüketicilerin ekonomiye olan güveninin yüksek olduğunu ve genellikle daha fazla harcama yapmaya meyilli olduklarını gösterirken, düşük bir tüketici güven endeksi bunların tam tersi yönünde vurgu yapar.

Tüketici güven endeksi, ekonomik politikaların ve tüketicilerin davranışlarının izlenmesinde önemli bir gösterge olarak kullanılır ve bu nedenle hükümet ve işletmeler tarafından takip edilir.

Westhan Capital

2021 yılında faaliyete geçen Westhan Capital, alanında uzman kadrosu ve ödüllü ekibiyle aktif hizmet sunmaktadır. Yatırım araçları üzerinde çeşitli stratejileri ve danışmanlığıyla, yatırım hizmeti almak isteyen kişilere destek vermektedir. Westhan Capital, Türkiye ve Uluslararası piyasalarda aktif rol oynamaktadır.