Hisse Geri Alımı Nedir?
Hisse geri alımı, bir şirketin kendi çıkarlarına uygun şekilde dolaşımda bulunan hisse senetlerini belirlenen piyasa değerinden satın alarak pay sahipliğini şirket lehine artırmasıdır. Yabancı kaynaklarda ‘’buyback’’ olarak yer alan hisse geri alımının yapılmasının pek çok nedeni bulunmaktadır.
Hisseleri piyasalarda işlem gören şirketlerin öncelikli amaçlarından biri hisselerinin değerini korumaktır. Ancak piyasalardaki dalgalanmalar, yatırımcıların şirket hakkındaki olumsuz görüşleri ve diğer etkenlere bağlı olarak hisselerde değer kayıpları yaşanabilir. Söz konusu dönemlerde şirketler, piyasalardaki veya hissedarlardaki paylarını geri alarak mevcut hisselerinin değerini korumayı hedefler. Şirketlerin hisse geri alımı yapmasına neden olan diğer hususlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Hisselerin fiyatında yaşanan aşırı oynaklığı azaltmak
- Payların kontrolünün rakiplerin eline geçmesini engellemek
- Şirketin hisselerine olan güveni korumak
- Hissedarlara nakit desteği sağlamak
- Kasadaki halihazırda bulunan nakdi değerlendirmek
Şirketler hisse geri alımı ile dolaşımdaki pay oranını azaltırken şirketin payı artar ve karar verme mekanizması güçlenir.
Hisse Geri Alım İşlemi Nasıl Yapılır?
Hisse geri alım işlemlerine dair tüm süreçler, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen mevzuata göre yürütülür. Bu düzenlemeye göre geri alıma konu olan payların borsada işlem görme niteliğine sahip olması gerekir. Ayrıca hisse geri alımının belirli bir süreliğine yetki verilen yönetim kurulu tarafından yapılacağı belirtilir. Buna ek olarak mevzuatta söz konusu işlemin nasıl yapılacağına dair detaylar da yer alır. Hisse geri alımı şu yöntemlerle gerçekleştirilir:
- Şirketler, hissedarlara hangi tarihte ve fiyatta geri alım yapacağını teklif olarak bildirir.
- Doğrudan piyasa üzerinden de hisse geri alımı yapılabilir. Bu yöntemde şirket, aracı kurumla anlaşarak belirli bir tarihte hisselerini toplamayı talep eder. Ancak bunun için belirlenen bir limit bulunur.
- Hızlandırılmış hisse geri alım programlarında piyasadaki paylar yatırım bankaları aracılığıyla toplanır.
- Uzlaşmalı geri alımda şirketler, hisselerinin büyük bir bölümünü elinde bulunduran rakiplerine teklif götürür. Bu yöntemde şirketlerin payları için ederinden daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığına rastlanır.