Skip to main content

YTD: (Y)atırım (T)avsiyesi (D)eğildir ‘in kısaltmasıdır. Piyasada genellikle bir fikir veya analiz beyan eden kişi bu konuda sorumluluk almadığını belirtmek amacıyla analizinin veya cümlesinin sonuna ekler.

DYOR: (D)o (Y)our (O)wn (R)esearch ise YTD ingilizcesidir. Anlamı “kendi araştırmanızı yapın” demektir.

LOT: Piyasada 1 adet hisse senedini belirten terimdir. 1 Adet = 1 Lot demektir. Örneğin ; 10bin lot Türk Hava Yolları Hissesi aldım demek = 10bin adet Türk Hava Yolları hissesi aldım demektir.

Long (Uzun): Piyasada alım yönlü yapılan işlemlerdir. Yani bir finans aracının yükseleceğini düşünüyorsanız ve yükseliş yönlü işlem yaptıysanız bu işleme Long(Uzun) işlem denir.

Short (Kısa): Piyasada satış yönlü yapılan işlemlerdir. Yani bir finans aracının düşüş yaşayacağını düşünüyorsanız ve düşüş yönlü işlem yaptıysanız bu işleme Short(Kısa) işlem denir.

Spekülasyon: Sözlük anlamına göre bir şeyden risk alıp para kazanma çabası demektir. Piyasada da spekülatörler herhangi bir hisse veya emtianın yükseleceğini düşünüp , yükseliş yönlü para kazanmaya çalışan kimselerdir.

Fakat sosyal medya anlamı biraz farklıdır. “Spek Kağıt” , “Spek Hisse” veya “X hissenin Speği” gibi tabirler aslında bir hisse senedini yöneten veya yönetebilecek güce sahip olan kişi anlamına gelir. O hisse senedi o kişi nereye isterse oraya gider beklentisi vardır.

Bir diğer konu ise spekülasyon yaratılmış hissenin çok hızlı yükselip çok hızlı düşmesi durumudur. Bu durumda küçük yatırımcı dediğimiz yeni yatırımcılar , hisse çok hızlı yükseliyor , güzel kazanç sağlayabilirim hayali ile hisseye girer ve spekülatör kişi elindeki malı bu yatırımcıya satıp hisseyi düşürür. Bu sebepten spekülatif harekette bulunan hisselere girerken ya çok düşük risk almalısınız ya da tamamen uzak durmalısınız.

Westhan Capital

2021 yılında faaliyete geçen Westhan Capital, alanında uzman kadrosu ve ödüllü ekibiyle aktif hizmet sunmaktadır. Yatırım araçları üzerinde çeşitli stratejileri ve danışmanlığıyla, yatırım hizmeti almak isteyen kişilere destek vermektedir. Westhan Capital, Türkiye ve Uluslararası piyasalarda aktif rol oynamaktadır.